Conflicten

Bemiddeling bij arbeidsconflicten

Heb je een conflict op jouw werk? Is de situatie zo uit de hand gelopen dat je niet meer wilt of kunt werken? Het komt regelmatig voor dat werknemers zich dan ziekmelden of met tegenzin naar het werk gaan. Een conflict kan er dus voor zorgen dat je ziek wordt, maar het gebeurt ook andersom: ziekte kan leiden tot een conflict. Ben je langdurig ziek en zorgt dit voor problemen op jouw werk? Of ben je juist ziek thuis vanwege een conflict? Psychopraktisch kan je dan helpen.

Door jarenlange ervaring met het oplossen van arbeidsconflicten in verschillende bedrijven, haalt A&O psycholoog Arjan Bentsink  snel de oorzaak boven tafel om daarna samen aan een oplossing te werken.

Werkwijze bij arbeidsconflicten

Wanneer ik word betrokken bij de bemiddeling, plan ik bij voorkeur zo snel mogelijk een gesprek. Ik praat met de hulpvrager (werkgever of werknemer) over de huidige situatie, wat de oorzaak van het conflict is en verken mogelijke oplossingsrichtingen. Daarna praat ik met de andere partij.

Deze individuele gesprekken zijn vertrouwelijk. Zonder toestemming wordt er niks met anderen gedeeld. Als conflictbemiddelaar ben ik een objectieve ‘verslaggever’, dit wil zeggen dat ik getraind ben om een goede, objectieve analyse te maken en geen partij te kiezen. Ik bespreek de conclusies uit de afzonderlijke gesprekken met beide partijen individueel. En als er voldoende basis is volgen hierop een- of meerdere “drie-gesprekken”, waarbij ik de rol als gespreksleider vervul. In deze gesprekken wordt gewerkt aan oplossingen en het herstel van de wederzijdse relatie. Ook schrijf ik een verslag van de gesprekken, om afspraken te borgen en herhaling te voorkomen.

Waarom bemiddeling bij een arbeidsconflict?

  • Een conflict is natuurlijk erg vervelend. Je wilt of kunt niet meer werken. Hier moet een oplossing voor komen. Bemiddeling is hier een goede manier voor.
  • Je kunt jouw verhaal kwijt bij een onafhankelijke conflictbemiddelaar. Hij heeft hier geen oordeel over, je kunt vertellen wat je kwijt wilt.
  • Je vergroot de kans dat het conflict wordt opgelost, zodat je weer aan het werk kunt.
  • Wanneer beide partijen er niet uitkomen, kan het wellicht het beste zijn om afscheid te nemen en op zoek te gaan naar ander werk. Psychopraktisch kan hierbij helpen, bijvoorbeeld met loopbaanadvies en onderzoek.

Goede resultaten

  • Herstel van wederzijdse vertrouwensrelatie
  • Terugdringen van kosten verzuim en energieverlies
  • Voorkomen van hoge juridische kosten
  • Afspraken om herhaling te voorkomen

Heb jij ook een conflict?

Praat jij niet meer met je werkgever of werknemer? Heb jij een conflict op je werk? Wil je meer weten, of heb je een vraag over bemiddeling bij arbeidsconflicten? Ik help je graag. Je mag me bellen op telefoonnummer 06-2435 0101 of mailen naar .

Lees ook over mijn andere diensten op het gebied van samenwerken en verzuim, zoals psychisch en frequent verzuim en pesten op het werk. Of persoonlijke- en professionele ontwikkeling als burn-out klachten en stress of perfectionisme en assertiviteit

Conflict bemiddeling arbeidsconflict Psychopraktisch
Escalatieladder Glasl | Psychopraktisch