Burn-out herstel niet in Algarve maar in Achterhoek

Burn-out herstel in de Achterhoek

Voor een spoedig duurzaam herstel van burn-out klachten hoeven ondernemers en managers niet naar de Algarve. Voor een snelle terugdringing van burn-out klachten is de Achterhoek ook een prima bestemming.

Op 1 maart 2015 openen psychiater Bram Bakker en zakenman Erik de Vlieger een Nederlandse burn-out kliniek in de Portugese Algarve. Het initiatief is ontstaan door de toenemende behoefte van het bedrijfsleven aan snelle en intensieve zorg voor mensen met een burn-out.

In Nederland kampt een op de zeven werknemers met een burn-out. Het gemiddelde ziekteverzuim is negen maanden. Dit kost bedrijven jaarlijks miljoenen. Met de burn-out kliniek bieden Bakker en De Vlieger het bedrijfsleven de mogelijkheid om burn-outklachten bij werknemers en managers snel en gericht aan te pakken.

Snelle behandeling Burn-out

“Een snelle start met de behandeling heeft de beste uitkomsten”, legt psychiater Bram Bakker uit. “Iedere maand die je kunt besparen op verzuim betekent dat je een goede investering hebt gedaan. In de reguliere GGZ zorg mag je blij zijn met een laagfrequente behandeling van hooguit één gesprek per week. En dan heb ik het nog niet over de lange wachtlijsten waar je eerst mee te maken krijgt. De mensen die hun burn-out snel en adequaat te lijf willen gaan, worden tot op heden niet bediend. En daar gaan wij verandering in brengen.”

Nederlands burn-out team

Het intensieve behandeltraject duurt drie maanden en start met een fulltime behandeling door Nederlandse psychologen en fysiotherapeuten in de Portugese Algarve. “Die eerste twee weken zijn zeer intensief”, aldus Bakker. “Dan is het voor deelnemers belangrijk om even helemaal afgesloten te zijn van prikkels uit de buitenwereld.” De behandeling vindt plaats op een locatie in Portugal waar de privacy van de deelnemers gewaarborgd is. Aansluitend vindt er in Nederland gedurende drie maanden ambulante zorg plaats. Er zijn geen wachtlijsten.

Taboe
Erik de Vlieger, net zelf hersteld van psychische klachten, wil nu andere ondernemers en managers helpen om zich zo snel mogelijk weer fit te voelen. “Helaas heerst er nog een taboe op burn-outklachten”, zegt hij. “Terwijl het gewoon zwaar klote is om te hebben. Je wilt daar zo snel mogelijk vanaf en dat kan!” (Bron: de Ondernemer).

Burn-out psycholoog  Arjan Bentsink onderschrijft het belang van een snelle intensieve interventie. Hij werkt zonder wachtlijsten en is mede zeer effectief door een integrale aanpak, waarbij werk niet primair wordt gezien als het probleem, maar waar juist ook de positieve aspecten van werken versterkt worden. Meer weten over deze begeleiding? Of wil je inzicht in de ernst van jouw klachten, doe dan direct de informatievei burn-out test.