Te zware diagnose om therapie vergoed te krijgen

Te zware diagnoses om therapie vergoed te krijgen

Veel psychologen geven hun cliënten wel eens een te zware diagnose, zwaarder dan strikt noodzakelijk, omdat de verzekeraar de therapie dan wel vergoedt. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) door Motivaction.

“creatief labelen”

Meer dan 40 procent van de ruim duizend leden die de vragenlijst invulden, gaf toe de afgelopen twee jaar te maken hebben gehad met ‘creatief labelen’. Om precies te zijn: ruim 40 procent zei dat zwaarder-dan-nodig-diagnosticeren, door henzelf of door collega’s.

De psychologen vinden dat het declaratiesysteem van verzekeraars ‘creatief labelen’ in de hand werkt. Om de zorgkosten te drukken, worden hele diagnoses uitgesloten van vergoeding uit het basispakket. Dat is al gebeurd voor aanpassingsstoornissen, relatieproblematiek en burn-out. In 2014 komen daar nog meer stoornissen bij. Veel therapeuten stellen om die reden een andere, vaak zwaardere diagnose zoals angststoornis, depressie of posttraumatische stressstoornis, zodat de cliënt de therapie wel vergoed krijgt.

Visie Psychopraktisch op te zware diagnose

Als de vergoedingsregels van de zorgverzekeraar leidend zijn voor het stellen van een diagnose, is dit dan in het belang van de hulpvrager, alle Nederlanders die de zorgpremie opbrengen, of is dit in het belang van de hulpverlener? Volgens psycholoog Arjan Bentsink dient dit geen enkel belang. Niet de regels van zorgverzekeringen moeten leidend zijn voor behandeling, maar de hulpvraag van de cliënt.

Te zware diagnose een alternatief

Psychopraktisch bewijst dat het anders kan. Burn-out klachten en diverse andere werk gerelateerde klachten ontstaan in bijna alle gevallen door een wederzijdse interacties tussen werk en privé. Wanneer werkgever en werknemer gezamenlijk de verantwoording nemen voor herstel, blijft hulp voor de meeste mensen bereikbaar. Veelal is er voor werkgevers een besparing te behalen op de kosten van verzuim door snelle hulpverlening.

Door flink te besparen op  ”verzekerings bureaucratie” en overheadkosten, kan Psychopraktisch betaalbare kwalitatieve hulp bieden.